Cand vine vorba despre roboti si automatizare – ei exista si la nivel de software fara a avea un corespondent fizic actionat de servomotoare si pistoane.

Ce este RPA- ul pe scurt ?

Este domeniul de activate care se ocupa cu automatizarea unuor procese sau activitati repetitive efectuate de un om pe un calculator prin intermediul unui software specializat.

Spre exemplu sa spunem ca de fiecare data cand primiti un email in casuta postala cineva ar trebui sa preia acel email si sa deschida un tichet intr-o aplicatie sau sa inregistreze o noua comanda in sistem in functie de anumite conditii – ei bine in acest moment poate interveni un robotel software care va prelua aceasta sarcina automat, indiferent daca este cineva in fata calculatorului.

De asemena un alt exemplu ilustrat mai jos poate fi inregistrarea facturilor  de la furnizori primite pe email in SAP.

 

Implementarea se face prin analiza fluxului actual si studiul fezabilitatii implementarii unui proces automatizat.

Lideri pe piata locala in furnizarea platformelor de automatizare sunt cei de la UiPath – un start-up cu radacini romanesti care nu de mult timp a ajuns la o valoare de piata de peste un miliard de dolari – fiind denumit primul unicorn autohton.

 

Solutia UiPATH este dezvoltata in c# cu ajutorul framework-ului .net si este compusa din 3 componente principale:

UiPath studio – locul unde se dezvolta fluxul sub forma de diagrama care va fi automatizat si arborele de decizie

UiPath robot – este efectiv robotelul care preia sarcinile – el poate rula asistat- adica pornit de catre un operator uman sau independent – porneste programat la o anumita ora din zi  sau dupa un ciclu prestabilit.

UiPath orchestrator – necesar in coordonarea mai multor roboti centralizat – pornirea lor la anumite ore, raportarea statusului, etc…, daca se foloseste un singur robotel- acesta se poate porni si cu ajutorul task scheduler din Windows.

Pentru a rula un robotel este necesara un calculator sau o statie virtuala cu un sistem de operare Microsoft Windows.

O alternativa  open software ar fi dezvoltarea unor programe cu ajutorul python sau eclipse – numai ca ciclul de dezvoltare si stabilitatea solutiilor sau functionalitatile sunt mult in urma solutiei celor de la UiPath.

Daca aveti intrebari sau doriti sa automatizati un proces, va stam la dispozitie pentru mai multe detalii.

https://www.uipath.com/